Mahalia Jackson

Mahalia Jackson

Personalities

Mahalia Jackson, geboren op 26 oktober 1911 in New Orleans (Louisiana) en overleden op 27 januari 1972 in Evergreen Park in de buitenwijken van Chicago, is een Amerikaanse gospelzangeres.

Ze wordt beschouwd als een van de grootste zangers van dit muziekgenre en heeft de bijnaam “de koningin van het gospel”.

Burgerrechtenactiviste met Martin Luther King, ze inspireerde hem vooral met haar toespraak I have a dream in 1963. Haar invloed op Aretha Franklin, “the queen of soul”, is ook erg belangrijk.

Carrière

Chicago, de stad van het begin

Heel jong trad Mahalia Jackson1 op in het koor van de Baptist Church of New Orleans2, waar haar vader predikte3 en in het geheim luisterde naar de platen van Bessie Smith4 die ze bewonderde. Geïnstalleerd in Chicago in 1927, waar ze een winkel opende voor de armen en daklozen, werd ze een van de eerste stemmen van de Greater Salem Baptist Church5 (zonder ooit zangles te hebben gevolgd) voordat ze zich bij Robert Johnson voegde, die net de eerste gemengde professionele gospelgroep. Ze ontmoette ook enkele grote gospelfiguren, nam tevergeefs twee schijven op in 1937 en sloot zich al snel aan bij Thomas A.Dorsey6 (eerst een blueszanger en vervolgens een echte pionier van het moderne gospel in de vroege jaren dertig), die haar begeleidde op de piano. gitaar voor tien jaar.

Mahalia Jackson ontmoet succes

In 1946 en 1947 nam degene die gewoonlijk de bijnaam ‘de koningin van het gospel’ wordt, een reeks nummers op voor het Apollo7-label (waaronder I’m Going to Tell God en Move On Up a Little Higher, een plaat waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht). , evenals de beroemde Baptistenhymne Amazing Grace) die het onthult aan het Amerikaanse publiek8. Ze zingt ook Precious Lord, Take My Hand in een van de enorme voetbalstadions van Washington voor een enthousiast publiek.

Tussen 1949 en 1952 speelde ze grote hits als Silent Night, Walking to Jerusalem en de meest populaire daarvan, In the Upper Room, een betoverend werk dat ze aanvankelijk aritmisch zingt en geleidelijk het tempo bepaalt. Mahalia Jackson trad vervolgens op in Carnegie Hall9, de beroemde concertzaal van New York, maakte haar eerste Europese tournee waar ze een ongekende triomf won, een Grand Prix du Disc behaalde in Frankrijk en terugkeerde naar de Verenigde Staten, tekende voor platenmaatschappij CBS.

Mahalia Jackson verschijnt aan het einde van de film Mirage of the life of Douglas Sirk, in 1959, waar ze zingt bij de begrafenisdienst van een van de heldinnen. Ze presenteerde een televisieshow voordat ze een versie van Black, Brown and Beige opnam (waarin ze een sublieme Come Sunday uitvoerde) met het Duke Ellington-orkest10,11.

Op 28 augustus 1963 was ze aanwezig in de menigte demonstranten die zich voor het Lincoln Memorial in Washington had verzameld om te luisteren naar de toespraak van Martin Luther King (“I have a dream”). Zij was het die hem op het idee bracht om het einde van zijn toespraak te improviseren door te schreeuwen: “Vertel ze over je droom, Martin!” “12.

Ze zingt ook in het Witte Huis tijdens de introductie van president John F. Kennedy13. Ze is een trouwe vriend van pastoor Martin Luther King, staat aan zijn zijde ter verdediging van de zwarte burgerrechten en zingt voor duizenden mensen tijdens de uitvaartdienst voor de vermoorde leider.

Mahalia Jackson is een geweldige ster die haar carrière perfect beheert maar soms toegeeft aan de commerciële eisen van producers om haar publiek te verbreden. Ondanks hartproblemen nam Mahalia Jackson deel aan Europese evenementen zoals het Antibes Juan-les-Pins jazzfestival14 in 1968. waar ze presteert meer dan drie uur, bewoond door een onvergetelijke gevoeligheid en ijver.

Degene wiens stem nog steeds een van de mooiste van de twintigste eeuw is, stierf in januari 1972 in het Little Company of Mary Hospital in Chicago. Tijdens begrafenisceremonies die in New Orleans en Chicago worden gevierd, wordt haar een ontroerend en aangrijpend eerbetoon gebracht door haar gospelzusters, waaronder Aretha Franklin.

Mahalia Jackson rust in Providence Memorial Park in Metairie, Louisiana.

In 1988 kreeg hij postuum een ​​ster op de Hollywood Walk of Fame.

De platen van Mahalia Jackson worden opnieuw uitgegeven in de vorm van verschillende compilaties; Deel 1, 1937-1946 van de Integraal ontving de prijs voor beste gospelplaat 2002, elk jaar uitgereikt door de Académie française du jazz.

Songs

 • Trouble of the World
 • Stille Nacht
 • Ga het vertellen op de berg
 • geweldige Grace
 • Neem mijn hand, dierbare heer
 • Onthoud mij
 • Joshua Fit the Battle of Jericho
 • Mijn Verlossers Handen vasthouden
 • Rol Jordan, rol
 • Ik wil de beste zijn
 • We zullen overwinnen
 • Ik ben op weg naar Kanaän
 • Zomertijd
 • Soms voel ik me als een moederloos kind
 • Ik hou van de heer
 • Er is een balsem in Gilead

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *